Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hamarosan kezdődik az afrikai síszezon is

2008.06.13. Bata Attila

Hamarosan kezdődik az afrikai síszezon is Az új-zélandi és chilei síterepek nyitását megelőző várakozásban valamivel kevesebb szó esik az Afrika déli részén található sípályákról, amelyek szintén készülnek az idénykezdetre. Bármilyen kis terepekről is beszélünk, tavaly is Dél-Afrikában indult el a déli földrész síszezonja!

Az afrikai síelés a kontinens északi és déli részére korlátozódik. Az északi síterepek, pl. Marokkó vagy Algéria szezonja együtt mozog az európai terepekkel, a déli síterepek pedig az európai nyárban tartanak nyitva. Az utóbbi időben egyre nagyobb publicitást és pénzinjekciót kapnak a Dél-Afrikai Köztársaság és Lesotho síterepei, mármint országonként egy-egy.

Az angol betelepülők egyik érdekes szokása, hogy miután megvetették a lábukat az anyaországtól távoli helyeken, kedvenc szokásaikról nehezen mondanak le. Szerencsére a délutáni teázás mellett sokan a síelési szenvedélyüket is megtartották és már az 1920-as évektől rendszeresen csúsztak a Drakensberg hegységben azon a néhány havas napon, amely megadatott.

A Dél-Afrikai Köztársaság legrégebbi síterepe Tiffindel, ahol az utóbbi időben komolyabb fejlesztések is történtek, főképpen a hóágyúk beszerzése terén. A korábban említett Drakensberg hegységben található síterepet 1994-ben alapították, és rövid és lankás pályái ideális a kezdőknek, vagy azoknak a helyieknek, akik a korábban a johannesburgi fedett sícsarnokban tették meg az elő lépéseket.

A tavalyi évben a szokásosnál is jóval többször vonult át hidegfront az országon, és ebből remekül profitált a síterep. Már a kezdés sem volt rossz, igaz hóágyúk segítségével, de itt lehetett tavaly először csúszni a déli féltekén.

A közelben található Lesotho 3220 méter magas Maluti hegysége, ahol 2005-től működik a Ski Africa névre keresztelt síterep. Az egy kilométer hosszú és ötszáz méter széles egyetlen pályával rendelkező síterep a legnagyobb afrikai terepként hirdeti magát. Mielőtt elmosolyodnánk ezen, és azon, hogy összesen egy csákányos üzemel, feltétlenül említsük meg, hogy tavaly körülbelül tízezer vendéget fogadtak ezzel a szűkös kapacitással és az európai terepekhez képest kevesebb havas napokkal.

Az már tényleg tiszteletreméltó, hogy ehhez a pályához felépült egy luxusszálloda is, de minden típusú árkategóriában lehet szállást találni. A pályát svájciak kezelik, a hóágyúk készen állnak, kölcsönzők és egyéb szolgáltatások elérik az európai szintet, így nem csoda, hogy az idei szezonra már tizenötezer vendéget várnak.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.