Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dachstein: idén a sífutók terepe marad a gleccser

2022.09.20. Bata Attila

Az idei forró nyár rengeteg kárt okozott a magasan fekvő síterepeknek. Ennek egyik legutóbbi példája a Dachstein-gleccser, ahol az idén lezárják a pályákat az alpesi síelők elől. A jelenlegi állapot szerint a sífutók továbbra is gyakorolhatnak a gleccseren, egész szezonban övék a síterep.
Kép: Dachsteingletscher Schladming
Kép: Dachsteingletscher Schladming
Hivatalos bejelentés még nem történt, de az osztrák sajtóban megjelent hírekből biztosra vehető, hogy idén nem nyitják meg a sípályákat a lesiklók előtt. A távolabbi szezonok pedig most még bizonytalannak tűnnek.

A gleccser az alpesi síelők szempontjából nem számított egy síelős fellegvárnak, kevés és rövid pályái miatt. Annál fontosabb szerepet tölt be a sífutóknál és a sítúrázóknál. A sífutók nemzetközi elitjének egyik kedvelt központja különösen az őszi hónapokban, amikor máshol még korlátozottak a lehetőségek.
Sípályák és liftek az előző szezonban (Kép: Dachsteingletscher Schladming)
Sípályák és liftek az előző szezonban (Kép: Dachsteingletscher Schladming)
Az üzemeltetők szerint több helyen kb. 5 méter vastag hóréteg hiányzik, a pályákon elolvadt a jég, kilátszanak a sziklák és hasonló a helyzet a csákányos liftek nyomvonalában. A liftoszlopokat arrébb kellene helyezni, de ennek nem biztos, hogy lenne értelme, hiszen nem tudni, a jövőben hogy alakulnak a viszonyok. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gleccseren minden mesterséges beavatkozást (pl. a sziklák eltávolítását) alaposan meg kell gondolni.
A szomorú valóság idén nyáron (Kép: APA/Barbara Gindl)
A szomorú valóság idén nyáron (Kép: APA/Barbara Gindl)
A síterep üzemeltetői úgy döntöttek, hogy az idei szezonban biztosan elmarad az alpesi síelés a gleccseren, a következő időszakról pedig jövő tavasszal döntenek.

Az alpesi sípályák bezárása nem érinti a gleccser turisztikai látványosságait. Ahogy régebben, most is az összes szolgáltatás (jégpalota, függőhíd, skywalk kilátó, magaslati étterem) üzemel.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.