Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria, Svájc, Szlovénia: 15-30 cm hó esett a hétvégén

2010.10.17. Bata Attila

Ausztria, Svájc, Szlovénia: 15-30 cm hó esett a hétvégén Ausztriában inkább a gleccserterepek örülhettek a hétvégi havazásnak, a tartományok közül Tirolban esett a legtöbb hó. Az Alpok többi részén is esett, most a szlovén és olasz síterepek kaptak az átlagosnál kicsivel több havat. A hideg idő folytatódik, csütörtök környékén újabb havazás várható.
Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint vasárnap reggelre a tiroli Stubai-gleccseren esett a legtöbb hó, itt 15 cm friss havat mértek, nem sokkal maradt el tőle a közeli Pitztal-gleccser, ahol 12 cm hó hullott. A Pitztal-gleccseren reggel mínusz 8,5 fokot mértek, de a közeli 3440 méter magas Brunnenkogel tetején azonban mínusz 11,8 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A síterepek közül komoly hideget kapott október közepén Ischgl, az Idalpe oldalában mínusz 5,4 fokot mértek. A leghidegebb településnek, az egyik leghóbiztosabb síterep, Obergurgl bizonyult mínusz 2,7 fokkal.

A legtöbb hó Tirolban esett, de a többi tartomány magasabban fekvő részein is hullott 5-10 cm friss hó. A megerősödött szél és a hóesés miatt néhány hegyi átjárót le kellett zárni a forgalom elől. Az Alpok többi részén is nagyjából hasonló adatokat mértek. A svájci Titlis-gleccserről 14 cm friss havat jelentettek, míg a német Zugspitze csúcsán 15 cm friss hó esett.

Az Alpok déli oldala valamivel szerencsésebb volt. Olaszország északi részén, az 1800 méter feletti régiókban már 20-25 cm hóról érkeztek hírek. Ahogy a videón is látható a hegyek havasak, a tengerpartra pedig viharos szél csapott le. Havazott a szomszédos Szlovéniában is. A Júlia-Alpokban található Vogel síterepéről vasárnap délelőtt már 30 cm friss hóról számoltak be, de Kredaricán is 20 cm esett. Szlovéniában már 800 méter felett havazott, néhány helyen jól jött a téli gumi, amely hivatalosan itt csak november 15-től kötelező.

A tél most egy rövid időre megpihen, de keddtől ismét csökken a hőmérséklet az Alpokban és csütörtök környékén újabb havazás várható, ezúttal már az alacsonyabb régiókban is. A tél természetesen nem lesz tartós, már a következő hétvégétől megkezdődik az enyhülés.
KOMMENTEK
Holidaysport Travel | 2010.10.18. 11:51
A Gerlitzenen is elkezdődött a havazás: http://www.holidaysport.at/hu/hirek.../esik-a-ho-a-gerlitzenen/...
jankusz | 2010.11.26. 17:01
De jó!
Eshetne már itthon is!!
Én nagyon szeretem a havat, annyira szép, és tiszta tőle a táj!
Pont síelésen gondolkodom, méghozzá Svájcban.
Persze még semmi nem biztos, úgyhogy nézelődöm.
Kár, hogy Magyarországon nincsenek klassz sípályák!! Tudom, hogy vannak, de nekem azok nem sípályák. Már elnézést!

facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.