Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóbiztos sífutópályákat ígér Stájerország

2015.11.04.

A stájer sífutópályákba minden évben több ezernyi munkaórát fektetnek be, még jóval azelőtt, hogy az első vendégek használni kezdenék azokat. A modern hóágyúk mellett bizonyos helyeken az előző évi havat is felhasználják a pályák kialakításához. Ezt hívják snowfarmingnak.
A hóágyúkat már nem csak a sípályáknál vetik be, egyre gyakrabban találkozhatunk velük a tökéletesen karbantartott sífutópályákon is. Stájerország vezető sífutórégió - így biztosítják be magukat, ha a természetes hó mennyisége nem lenne elegendő, a tökéletes feltételek megteremtéséhez.

Igazán speciális megoldást alkalmaz Ramsau am Dachstein, a tartomány legjelentősebb sífutóközpontja. Itt 2013 óta a „snowfarming” nevű eljárásra esküsznek, ha a korai szezonkezdésről van szó. Ez mit is jelent pontosan? Februárban egy hatalmas hódombot hoznak létre, amely 5000 köbméternyi, vagyis 500 teherautónyi havat foglal magában. Ezt tömörítik, majd lefedik. Ezt követően egy réteg faforgácsot és egy fehér műanyag fóliát terítenek a dombra, hogy megvédjék a havat a széltől. A legfelső 10 centiméter hó felveszi a nedvességet és a párolgása révén hőt von el a környezetétől, így automatikusan hűti a hódombot a nyári hónapokban.
Sífutópálya Ramsauban - háttérben a Dachstein sziklái
Sífutópálya Ramsauban - háttérben a Dachstein sziklái
Az eljárásnak köszönhetően az eredeti mennyiségű hó csaknem 80 százaléka megmarad, aminek köszönhetően korábban indulhat a sífutószezon. Ezt előszeretettel használja ki több európai sífutó válogatott is, akik Ramsauban kezdik meg a felkészülést a szezonra.

A snowfarming eljárás nem új keletű. „A hó és a jég tárolásának hagyománya egészen a XVIII. századig nyúlik vissza” – meséli Elias Walser, a Ramsau am Dachstein Turisztikai Hivatal igazgatója. „Akkoriban úgynevezett jégpincéket hoztak létre, hogy a nyári hónapokban is legyen jég. Nekünk természetesen más céljaink vannak az eljárással. Tudjuk, hogy januárban és februárban sokkal kisebb energia-befektetéssel lehet havat készíteni, mint novemberben és decemberben. Miért hagynánk hát, hogy elolvadjon?”
Rendezvénytipp:
2015. december 3–6-án sífutó szezonnyitó lesz Ramsau am Dachsteinben


A kezdőknek és haladóknak kínált szezonnyitó sífutó ajánlatcsomag a következőket foglalja magában: kiscsoportos technikai tréning hasznos tippekkel, ingyenes termékteszt, egyénre szabott videoanalízis, workshopok és előadások a felszerelésekről, a waxolásról, a sílécápolásról, az edzésmódszerekről, kiállítások és még sok minden más. Ezenkívül lehetőség nyílik a legnagyobb gyártók (Atomic, Fischer, Holmenkol, HWK, Komperdell, Madshus, Rossignol, Salomon, Start, Swix, Toko és mások) legújabb modelljeinek tesztelésére.
Bővebb információ: steiermark.com/langlaufen
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.